Kerrostalon lämmitysverkoston tasapainotus säästää energiaa

Etenkin vanhemmissa kerrostaloissa lämmitysverkosto saattaa olla epätasapainossa, jolloin lämpötila ei jakaudu tasaisesti talon kaikkiin asuntoihin. Tämä näkyy yleensä siinä, että ylimmän kerroksen asunnoissa on kylmempi kuin muissa asunnoissa ja energiaa valuu hukkaan. Kun patteriverkosto on tasapainossa, energialaskussa voidaan säästää jopa 10-15 %.

Patteriverkoston tasapainotus lisää asumismukavuutta.

Mistä epätasapainon huomaa?

Kerrostalon patteriverkoston epätasapainosta kertovat liian kylmät tai kuumat asunnot. Yleensä yläkerran asuntojen kylmyyttä yritetään kompensoida nostamalla lämmitysjärjestelmän lämmitysveden lämpötilaa, jolloin alakerran asunnoissa lämpötila voi puolestaan nousta liikaa. Tämä aiheuttaa epämukavuutta asumiseen ja lisäksi energiaa valuu hukkaan.

Myös kohisevat patterit voivat kertoa lämmitysverkoston epätasapainosta. Lisäksi lämmityslaskun nousu voi toimia hälytysmerkkinä.

Mistä epätasapaino johtuu?

Lämmitysjärjestelmän epätasapaino voi johtua siitä, että laskelmat ovat olleet alunperin virheelliset tai säädöt on tehty puutteellisesti. Vanhemmissa rakennuksissa epätasapaino voi johtua myös siitä, että pattereiden venttiileitä on säädelty vuosien varrella eri asunnoissa ja lämmitysjärjestelmän on näiden yksittäisten muutoksien summana ajautunut epätasapainoon.

Lämmitysjärjestelmän tasapainotus tulee ajankohtaiseksi myös silloin, kun kerrostalossa tehdään energiatehokkuutta parantavia remontteja, kuten eristetään seiniä tai uusitaan ikkunoita. Remontin seurauksena lämmitystehon tarve pienenee ja patterijärjestelmä tulee säätää uudelleen. Jos remontti on tulossa lähiaikoina, patterijärjestelmän säätö kannattaa tehdä vasta tämän jälkeen.

Kerrostalon patteriverkostojn tasapainotus.

Näin tasapainotus tehdään

Ihannetilanteessa kaikissa asunnoissa lämpötila on 21 astetta, jota asukas voi myös itse säätää pari astetta suuntaan tai toiseen termostaattien avulla. Jotta ihannetilanteeseen päästään, suunnittelijan tulee laskea kaikille patteriventtiileille sekä lämmitysverkoston säätöventtiileille oikeat säätöarvot. Tämän jälkeen varsinaisen säätötyön suorittava urakoitsija käy paikan päällä säätämässä venttiilit suunnitelmien mukaisiin arvoihin. Uusien säätöarvojen toimivuus varmistetaan pakkaskauden aikana huonelämpötilamittauksin ja tarvittaessa tehdään vielä pientä hienosäätöä.

Lämmitysjärjestelmän tasapainotukseen tarvitaan vanhat lämmityssuunnitelmat, joista nähdään lämpöverkostojen putkien ja pattereiden koot. Lisäksi kulutustiedot aiemmilta vuosilta ovat hyvä lisä erityisesti painovoimaisella tai koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa rakennuksissa, jotta ilmanvaihdon energiankulutus voidaan ottaa paremmin huomioon.

Haluatko tietää lisää?

Me Insinööritoimisto Neulasella teemme laskelmat kerrostalon lämmitysjärjestelmän tasapainotukseen nopeasti ja luotettavasti. Pyydä tarjous tai kysy puhelimitse lisää!

Rakennamme uniikit LVI- ja sähkösuunnitelmat asiakaskohtaisesti ja aina aikataulussa ympäri Suomen – ota yhteyttä!

Pyydä tarjous

Insinööritoimisto Neulanen Oy

Kiviharjunlenkki 1B, 90220 Oulu
Y-tunnus: 3115649-7

Luotettava kumppani logo

Pauli Manninen

Yrittäjä, LVIA-suunnittelija
Energiatodistusten laatija, ylempi taso
pauli.manninen@neulanen.fi
044 250 8109

Antti Välitalo

Yrittäjä, LVIA-suunnittelija
antti.valitalo@neulanen.fi
040 5177 058

Seuraa meitä somessa
Copyright © 2024 Insinööritoimisto Neulanen Oy