Artikkelimme

Oikean jäähdytysjärjestelmän valinta: 4 vaihtoehtoa esittelyssä

Jäähdytys on keskeinen osa nykyaikaisten rakennusten suunnittelua erityisesti ilmaston lämpenemisen sekä tiukentuvien olosuhdevaatimusten myötä. Tässä blogitekstissä käymme läpi 4 erilaista jäähdytys- ja viilennysratkaisua sekä niiden soveltuvuutta eri tilanteisiin.

Lue lisää

Lämpökuormien hallinta rakennuksissa: Aurinko, ihmiset ja laitteet ylilämpenemisen syinä

Ilmaston lämpenemisen myötä pitkät hellejaksot yleistyvät, mikä aiheuttaa rakennusten ylilämpenemistä. Tässä artikkelissa käsittelemme ylilämpenemisen syitä ja selvitämme, miten jäähdytys ja viilennys eroavat toisistaan.

Lue lisää

Vältä kalliit virheet valaistuksen ohjausjärjestelmän valinnassa – 6 yleistä vaihtoehtoa vertailussa

Nykypäivänä lähes kaikissa kiinteistöissä on käytössä jonkinlainen automaattinen valaistuksen ohjausjärjestelmä. Tämän artikkelin luettuasi tiedät 6 yleistä vaihtoehtoa valaistuksen ohjaukseen sekä niiden hyvät ja huonot puolet.

Lue lisää

Rakentamislain korjaussarja muuttaa rakentamislakia – Listasimme 5 keskeistä muutosta

Uusi rakentamislaki on tulossa voimaan 1.1.2025. Orpon hallitus halusi kuitenkin tehdä lakiin muutoksia ennen sen voimaantuloa. Tähän tekstiin on listattu 5 keskeistä muutosta, jotka sinun tulee tietää. 

Lue lisää

Vinkit onnistuneeseen LVIS-tarjouspyynnön laatimiseen 

Tarjouspyyntö on yleensä ensimmäinen askel lvi- tai sähkösuunnittelun hankinnassa. Huolellisesti laadittu tarjouspyyntö on avainasemassa, kun tavoitteena on saavuttaa täsmällisiä ja vertailukelpoisia LVIS-suunnittelutarjouksia. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä asioita tulee huomioida lvi- tai sähkösuunnittelu -tarjouspyynnön laatimisessa, jotta saat parhaat tarjoukset kohteesi suunnittelusta.

Lue lisää

Uusitut LVIA- ja sammutuslaitteistojen piirrosmerkit – mitä uudistuksesta tulee tietää 

Joulukuussa 2023 julkaistiin uusittu ohjekortti RT 103684 LVIA- ja sammutuslaitteistojen piirrosmerkit. Mitä uudistuksesta tulee tietää ja tarvitseeko suunnitelmien lukeminen opetella uudestaan? Lue artikkeli ja tiedät lisää.

Lue lisää

Sähkösuunnittelua ohjaava lainsäädäntö ja ohjeistus – mistä tämän päivän vaatimukset löytyvät 

Rakennustapaselostuksissa, järjestelmäkuvauksissa sekä tarjouspyynnöissä tulee tänä päivänä vastaan monenmoisia vaatimuksia sähkösuunnitteluun ja sähkötekniikan toteutukseen liittyen. Monesti vaatimuksissa viitataan erillisiin lakiteksteihin tai ohjeisiin, jotka eivät kuitenkaan aina ole enää ajankohtaisia. Tässä artikkelissa käymme läpi, mikä lainsäädäntö ja ohjeistus tänä päivänä ohjaa sähköjärjestelmien suunnittelua ja toteutusta.

Lue lisää

Talotekniikan vuosi 2024

Uusi vuosi tuo mukanaan aina uudet mahdollisuudet, mutta varmasti monien mielessä päällimmäisenä on markkinatilanne ja rakennusalan haasteet. Tässä artikkelissa emme kuitenkaan ruodi markkinatilannetta tarkemmin, vaan käymme läpi kolme talotekniikkaan liittyvää asiaa, mitä odotamme ja seuraamme vuonna 2024.

Lue lisää

Mitä talotekniikassa tapahtui vuonna 2023

Vuosi 2023 lähenee loppua ja nyt on hyvä katsoa taaksepäin ja muistella, mitä vuodesta 2023 jäi talotekniikan osalta mieleen. Olemme nostaneet tähän artikkeliin kolme asiaa, jotka ovat muuttaneet lvi- ja sähkötekniikan suunnittelua ja toteutusta kuluvan vuoden aikana.

Lue lisää

LVI-suunnittelua ohjaavat lait ja määräykset – mistä tämän päivän vaatimukset löytyvät

Rakennustapaselostuksissa, järjestelmäkuvauksissa sekä tarjouspyynnöissä tulee tänä päivänä vastaan monenmoisia vaatimuksia lvi-suunnitteluun ja lvi-tekniikan toteutukseen liittyen. Monesti vaatimuksissa viitataan erillisiin lakiteksteihin tai ohjeisiin, jotka eivät kuitenkaan aina ole enää ajankohtaisia. Tässä artikkelissa käymme läpi, mikä lainsäädäntö ja ohjeistus tänä päivänä ohjaa lvi-järjestelmien suunnittelua ja toteutusta.

Lue lisää

Rakennamme uniikit LVI- ja sähkösuunnitelmat asiakaskohtaisesti ja aina aikataulussa ympäri Suomen – ota yhteyttä!

Pyydä tarjous

Insinööritoimisto Neulanen Oy

Kiviharjunlenkki 1B, 90220 Oulu
Y-tunnus: 3115649-7

Luotettava kumppani logo

Pauli Manninen

Yrittäjä, LVIA-suunnittelija
Energiatodistusten laatija, ylempi taso
pauli.manninen@neulanen.fi
044 250 8109

Antti Välitalo

Yrittäjä, LVIA-suunnittelija
antti.valitalo@neulanen.fi
040 5177 058

Seuraa meitä somessa
Copyright © 2024 Insinööritoimisto Neulanen Oy