Lämmitysverkoston tasapainotus

Lämmitysverkoston tasapainotus kerrostaloihin ja muihin rakennuksiin

Lämmitysverkoston tasapainotus voi tulla ajankohtaiseksi, jos kiinteistön lämmityskustannukset ovat kohonneet, asukkaat kertovat liian kuumasta tai kylmästä huoneilmasta tai kun viime tasapainotuksesta on kulunut 20 vuotta.

Lämmitysverkoston tasapainotuksella pyritään saavuttamaan lämmitysjärjestelmän optimaalinen tila. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että rakennuksen kaikissa asunnoissa saavutetaan tasainen lämpötila pienimmällä mahdollisella energiankulutuksella.

Tasapainotuksen yhteydessä kannattaa usein uusia myös verkoston patteriventtiilit termostaatteineen sekä linjasäätöventtiilit.

Insinööritoimisto Neulanen tarjoaa kattavan sekä ammattitaitoisen patteriverkoston tasapainotuksen suunnittelun! Ota yhteyttä, niin etsitään teidän kiinteistöönne sopivin ratkaisu.

Miksi lämmitysverkosto pitää tasapainottaa? 

Vuosien mittaan lämmitysverkostoon tehdään usein pieniä yksittäisiä säätömuutoksia. Ajan kuluessa nämä muutokset kertautuvat ja voivat lopulta johtaa lämmitysjärjestelmän epätasapainotilaan, jolloin lämmitys ei toimi enää optimaalisesti. Käytännössä tämän huomaa useimmin siitä, että joissain asunnoissa on liian viileä ja joissain liian lämmin. Useasti viileiden asuntojen ongelmaa yritetään korjata nostamalla lämmitysverkoston veden lämpötilaa. Tämä kuitenkin johtaa siihen, että myös jo ennestään lämpimien asuntojen lämpötila nousee kuten myös koko rakennuksen energiankulutus.

Toinen yleinen syy ovat rakennuksessa tehtävät muutostyöt ja erityisesti energiatehokkuuteen vaikuttavat toimenpiteet, kuten esimerkiksi julkisivujen lisäeristäminen tai ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen. Jos lämmitystä ei säädetä uudelleen näiden töiden yhteydessä, voi järjestelmä olla epätasapainossa ja aiheuttaa liian suuren energiankulutuksen.

Myös lämmitysverkoston komponentit, kuten patteriventtiilit ja termostaatit, kuluvat ajan myötä. Niiden keskimääräinen käyttöikä on noin 15 – 20 vuotta. Kun nämä komponentit ovat käyttöiän lopussa, ne eivät välttämättä toimi enää optimaalisesti, mikä voi johtaa epätasaiseen lämmitykseen.

Lämmitysverkoston tasapainotuksen yhteydessä järjestelmä säädetään uudelleen ottaen huomioon kaikki rakennuksen muutostyöt, jolloin saavutetaan paras mahdollinen energiatehokkuus ja lämpötilan tasaisuus. Samalla tarkastellaan myös, että mm. porraskäytävien sekä huoneistovarastojen lämpötilat ovat sopivalla tasolla eikä niiden ylilämmittämiseen kuluteta turhaa energiaa.

Paljonko patteriverkoston tasapainotus säästää lämmityskuluissa ja paljonko toimenpide maksaa? 

Lähtötilanteesta riippuen patteriverkoston tasapainotus voi säästää lämmityskustannuksissa jopa 10 – 15 prosenttia. Tasapainotus onkin siis taloudellisesti kannattava toimenpide, etenkin jos edellisestä lämmitysjärjestelmän tasapainotuksesta on kulunut jo pidempi aika.

Esimerkiksi 80-luvulla rakennetun kerrostalon energiankulutus on sijainnista riippuen noin 180 kWh/ asuinneliö. Tällöin 25 asuntoisen ja 1500 neliöisen kerrostalon energiankulutus on vuodessa noin 270 000 kWh. Esimerkiksi Helenin kaukolämmön keskimääräinen hinta oli vuonna 2022 8,71 snt/kWh, jolloin vuosittaiset lämmityskustannukset ovat 23 517 €. Tästä 15 % säästö on noin 3 500 €. Laskelmassa ei ole yksinkertaistuksen vuoksi huomioitu kaukolämmön perusmaksua ja sen osuus pysyy joka tapauksessa samana.

Työn suunnittelu maksaa noin 100 euroa asuntoa kohden ja säätöurakan hinta on noin 100–150 euroa patteria kohden. Kohteen kokoluokka ja patterien määrä vaikuttavat siis hintaan. Jos oletetaan, että talossa on 25 asuntoa ja yhdessä asunnossa on viisi patteria, niin tasapainotuksen hinta olisi suunnitteluineen 21 250 euroa. 15 prosentin energiasäästöllä työ maksaisi itsensä takaisin kuudessa vuodessa.

Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna patteriverkoston tasapainotus on sekä taloudellisesti että asumismukavuuden kannalta kannattava toimenpide.

Kannattaako suunnittelu teettää erikseen vai tilata kaikki urakointiliikkeeltä? 

Säätöurakan voi tilata suunnitelmat sisältäen urakointiliikkeeltä ja monesti tämäkin on hyvä vaihtoehto. Kuitenkin teettämällä suunnitelmat erikseen suunnittelutoimistolla varmistaa, että ne ovat ammattilaisen huolella laatimat.

On myös hyvä, että ulkopuolinen suunnittelija lopuksi tarkistaa säätöpöytäkirjat, jotta varmistutaan, että työ on huolella tehty ja tulokset ovat suunnitelmien mukaiset. Suunnittelun hinta on myös kokonaisuudessa pieni, joten siitä saa edullisesti mielenrauhaa. Ja toki urakoitsijakin myös sisällyttää tarjoukseensa suunnittelun hinnan, vaikka sitä ei olisi tarkemmin eriteltykään.

Miten työ etenee? 

  1. Lähetä meille tarjouspyyntö. Tarvitsemme kohteen vanhat lämmityssuunnitelmat sekä edellisten vuosien kulutustiedot. Myös energiaselvityksestä tai rakennuksen muista teknisistä tiedoista on hyötyä. Jos sinulla ei ole vanhoja suunnitelmia, voimme tarvittaessa auttaa etsimään niitä. Suunnitelmia löytyy usein rakennusvalvonnan arkistoista.
  1. Tarjouksen esittely ja hyväksyminen.
  1. Lähtötietojen keräys ja suunnitelmien laatiminen.
  1. Tarvittaessa urakoitsijan kilpailutuksessa ja tarjouksien vertailussa avustaminen.
  1. Urakoitsijan säätöpöytäkirjojen tarkistus.

Tilaa patteriverkoston tasapainotuksen suunnittelu ammattilaiselta 

Insinööritoimisto Neulanen on kokenut LVI-, sähkö-, automaatio- ja energiasuunnittelun ammattilainen. Vuosien varrella asiakkaitamme ovat olleet monet taloyhtiöt, yritykset sekä hoiva- ja palvelualan toimijat. Kokemuksemme erilaisista suunnittelutöistä on laaja.

Teemme kattavan suunnitelman patteriverkoston tasapainotuksesta ja tarvittaessa avustamme sopivan urakoitsijan löytymisessä. Meidän kauttamme saat suunnitelman, joka hyödyttää taloyhtiötäsi. Ole siis yhteydessä insinöörialan vakaisiin osaajiin!

Rakennamme uniikit LVI- ja sähkösuunnitelmat asiakaskohtaisesti ja aina aikataulussa ympäri Suomen – ota yhteyttä!

Pyydä tarjous

Insinööritoimisto Neulanen Oy

Kiviharjunlenkki 1B, 90220 Oulu
Y-tunnus: 3115649-7

Luotettava kumppani logo

Pauli Manninen

Yrittäjä, LVIA-suunnittelija
Energiatodistusten laatija, ylempi taso
pauli.manninen@neulanen.fi
044 250 8109

Antti Välitalo

Yrittäjä, LVIA-suunnittelija
antti.valitalo@neulanen.fi
040 5177 058

Seuraa meitä somessa
Copyright © 2024 Insinööritoimisto Neulanen Oy