Sakela Rakennus Oy on Pohjois-Suomessa toimiva täyden palvelun rakennusliike, jonka liikevaihto oli vuonna 2024 noin 50 miljoonaa euroa. Vaativiin uudis- ja korjausrakentamisen urakoihin erikoistunut yritys on noin 80 työntekijän työpaikka.
Kun Sakela Group alkoi etsiä suunnittelijaa LVISA-urakoille, mieleen tuli Insinööritoimisto Neulanen.
“Neulanen löytyi heidän aktiivisen yhteyshenkilönsä ansiosta. Olimme silloin tällöin yhteydessä, ja he olivat aina tosi aktiivisia ja vastasivat kysymyksiimme.”, kertoo Sakelan perustajaosakas ja hankekehitysjohtaja Tatu Laakkonen.
Sakelan alkutilanne oli, että he tilasivat sekä urakan että LVISA-suunnittelun urakoitsijalta. Neulasen ansiosta tilanne muuttui, sillä nyt suunnitelmat tulevat kolmannelta osapuolelta.
Laakkonen kertoo, että LVISA-suunnittelun ohjaaminen ei ole rakennusliikkeen tyypillisintä erikoisosaamisaluetta. Sakela halusi, että LVISA-suunnittelukumppani ohjaa suunnittelua Sakelan tukena kokonaistaloudellisesti, jotta Sakela saisi järkevimmät ratkaisut suunnitelmiinsa.
Ketterä suunnittelukumppani säästää aikaa ja resursseja
Puolueettomasta suunnittelukumppanista on Laakkosen mukaan monia hyötyjä.
“Kun ostamme urakan LVISA-suunnitteluineen urakoitsijalta, niin emme voi välttämättä olla varmoja suunnittelun tehokkuudesta. Neulasen avulla varmistamme, että tiedämme, mitä olemme ostamassa ja pystymme myös kilpailuttamaan LVISA-urakat.”, Laakkonen sanoo.
Sakela halusi, että suunnittelukumppani toimii ketterästi eri sidosryhmien välillä uskaltaen esittää vaihtoehtoisia ratkaisumalleja, jotka antavat arvoa hankkeelle. He halusivat, että suunnittelukumppani osaa kuunnella rakennuttajaa ja käyttäjää eikä mene vanhan sanonnan ”näinhän on aina tehty” taakse.
Esimerkiksi, kun arkkitehti pääsee suunnittelussa liikenteeseen niin Neulaselta saa heti tukea ja he antavat arkkitehdille vinkkejä muun muassa sopiviin alakattokorkoihin ja teknisten tilojen kokoon. Jos projektissa ei pystyttäisi etenemään sujuvassa yhteistyössä, niin aika loppuisi kesken.
Laakkonen kertoo, että aikataulut ovat pitäneet Neulasen kanssa todella hyvin. He ovat pysyneet Neulasen kanssa sovituissa suunnitteluaikatauluissa, joka on erittäin tärkeää hankkeiden onnistuneen läpiviennin kannalta. Ei riitä, että itse pysyy aikataulussa, vaan yritetään yhdessä auttaa muita suunnittelutahoja. Neulasella ei lähdetä syyttämään muita, vaan pohditaan eteenpäin menoa.
Neulanen on edistyksellinen kumppani suunnitteluun
Suunnittelijalla täytyy olla myös ymmärrystä sekä kykyä kuunnella tilaajaa. Yhdeksi esimerkiksi Laakkonen nostaa Rovaniemen Neljän tuulen koulun, jonka tarjouskilpailun he voittivat.
“Menimme Rovaniemelle työpajaan, joka oli käytännössä suunnittelukilpailu Neljän tuulen koulun hankkeelle. Meillä oli ajatus valmiina, kun menimme sinne. Arkkitehti oli tehnyt suunnitelmat ja Neulaselta oli tullut LVI-suunnitelmat. Tilaaja tarkasteli suunnitelmaamme kriittisesti kuten suunnitelmien kehittämiseen kuuluukin. Neulanen osasi kuunnella ja he tekivät muutoksia hankkeen parhaaksi. Tilaajaa ei tykkää yleensä siitä, jos suunnittelija jyrää mielipiteillään. Mutta Neulanen kuunteli palautetta ja teki muutoksia sen mukaan.”, Laakkonen kertoo.
Laakkonen kertoo, että Neulanen on pärjännyt heidän kanssaan erittäin hyvin kvr-urakoissa, joissa etenkin laatu ja yhteistoiminta ovat arvioitavia osa-alueita urakoitsijaa valittaessa. He ovat saaneet hankkeissa Neulasen kanssa vakuutettua tilaajan kokonaistaloudellisesti parhaimmasta ratkaisusta.
Laakkonen painottaa etenkin Neulasen yhteistyökykyä. Nykyään hinta ei pelkästään ratkaise vaan laatuun sisältyy myös yhteistyön sujuvuus. Ei riitä, että osaa suunnitella vaan tekemiseen tarvitaan mukaan myös yhteistyökyky, joka arvioidaan.